facebooktwitter-bird-logo-shape-in-a-squaregoogleinstagramribbontimeloginaddfamilycouple
Bakmaya Doyulmayan Evleriyle Safranbolu
Bakmaya Doyulmayan Evleriyle Safranbolu

Safranbolu ilçesi Türkiye dahilinde Karabük iline bağlı olup Karadeniz’in 90 km güney, Ankara başkentin 230 km kuzey yönünde yer almaktadır. Karabük il merkezi ile Safranbolu ilçe merkezi arasında 5 km mesafe vardır. Klasik Osmanlı kentlerine ait mimari özellikleri yansıtan SafranboluEvleri ile ünlenmiştir. Bu özelliği nedeniyle 17 Aralık 1994 tarihinde Dünya Mirası Listesine dahil edilmiştir. Türkiye’de 9 adet listeye giren varlık yer almaktadır. İlçe ismini bölgede yetişen safran adlı bitkiden almaktadır. Nüfusu 2010 sayımına göre 49.014 olarak sayılmıştır.

 

 Safranbolu’nun Tarihi

 

            Homeros’un İlyada destanında bahsedilen Paflagonya bölgesinde yer alan şehrin tarihi eski çağlarda M.Ö 3000 yılına kadar uzanmaktadır. Şehirde yer alan Tümülüsler bu uzun tarihe işaret eden diğer özelliklerdendir. Bu bölgede bilinen ilk medeniyetler Hitler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Pondlar, Romalılar, Selçuklular, Çobanoğlu ve Candaroğlu Beylikleri ve Osmanlılar olarak sıralanmaktadır. Selçuklular tarafından 1196 yılında ele geçirilerek ilk olarak Türk egemenliğine girmişlerdir. Şehir savaşla alınmış olup Kıranköy denilen eski şehir merkezinde yer alan Yunan ve Bizans nüfusuna ne olduğu bilinmemektedir.

 

 Tarihi yapıları nelerdir?

 

            Osmanlı kent dokusuna sahip 18. ve 19. Yüzyıl mimarisine sahip evleriyle UNESCO dünya mirası kentler listesine girmiştir. Evler beyaz renk ve birbirinin önünü kapatmayacak şekilde konumlanmışlardır. Ayrıca Bizans döneminde kalan klise, iki hamam, birçok çeşme yer almaktadır. Tescilli olan konakların korunarak gelecek nesillere geçirilmesi amacıyla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından korunmaktadır.

Paylaş:
  • KARŞILAŞTIR 0
  • GÖSTER
  • TEMİZLE
    Villacım Emlak Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi (Veri Sorumlusu) olarak; veri sorumlusu sistemlerimize yetkisiz kişi/kişiler tarafından erişilmesi suretiyle 12/04/2022 tarihinde veri ihlalinin gerçekleştiği, ihlalden etkilenen ilgili kişi grupları ve kişi sayısının henüz belirlenemediği, ihlalin kaynağı ve gerçekleşme yöntemine ilişkin araştırmaların devam ettiği, sorumlular hakkında aynı gün adli ve idari süreçlerin başlatıldığı hususlarını siz müşterilerimize (ilgililere) 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun 12/5 maddesi uyarınca sorumluluklarımızın farkında olarak bildirmekteyiz.