facebooktwitter-bird-logo-shape-in-a-squaregoogleinstagramribbontimeloginaddfamilycouple
Aizonia Antik Tiyatro
Aizonia Antik Tiyatro

Aizonia Antik Tiyatro

            Kütahya sınırlarında bulunan Çavdarhisar ilçe merkezinde bulunmaktadır. Mitolojik hikayesine göre, su perisi Erato ile Kahraman Azan, bu şehrin kurucularıdır. Aizanitis'lilerin yaşadığı bu antik kent, antik Frigya'ya bağlıdır.

 

 Özellikleri

            Zeus tapınağı çevresindeki arkeolojik kazılan neticesinde, 3 bin yıllık kalıntılar bulunmuştur. Bu kalıntılar, Helenistik, Bergama, Bithynia ve Roma dönemlerine aittir. Milattan sonra 133 yılından itibaren Romalıların hakimiyetine giren antik kent, uzun yıllar bu devletin hakimiyeti altında yaşamıştır. Bu antik kentte, kentleşme faaliyetleri, M.S 1. yy’de başlamıştır. Milattan sonra 2. y.y ise, Aizonia antik kenti büyük bir gelişmeye sahne olmuştur. Aizonia antik tiyatro yapıtı ise, bu kentin içinde bulunmaktadır.

            Günümüz stadyumları andıran yapısı ile kentteki önemli ayinler, törenler ve spor karşılaşmaları, burada yapılmaktaydı. Kralların taç giyme törenleri ve tiyatro çalışmaları yine bu tiyatroda gerçekleşmekteydi. On beş bin kişilik kapasitesiyle, seksen bin kişilik antik kent nüfusuna göre oldukça büyük bir kapasiteye sahiptir.

            Halkı bir araya getiren bu tiyatro, Roma dönemine kadar kullanılmıştır. Selçuklu zamanında antik kent, Çavdar Tatarlarının mekanı haline gelmiştir. Avrupalılar bu kenti keşfetmesi ile birlikte, kazı çalışmaları, 1926 yılında başlamıştır. Almanların öncülüğündeki bu kazılar, 1970 yılına kadar durmuştur. Bu tarihten sonra, günümüze kadar, düzenli olarak bu kazı işlemleri devam etmiştir.

 

 Toplumsal Buluşmanın Merkezi

            Antik tiyatroların ortak özelliği olan sosyal faaliyet özellikleri, Aizonia antik tiyatro için de geçerlidir. Başlı başına bir şehir olan Aizonia antik kenti için bu tiyatro, oldukça önemli bir yere sahiptir.

Paylaş:
  • KARŞILAŞTIR 0
  • GÖSTER
  • TEMİZLE
    Villacım Emlak Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi (Veri Sorumlusu) olarak; veri sorumlusu sistemlerimize yetkisiz kişi/kişiler tarafından erişilmesi suretiyle 12/04/2022 tarihinde veri ihlalinin gerçekleştiği, ihlalden etkilenen ilgili kişi grupları ve kişi sayısının henüz belirlenemediği, ihlalin kaynağı ve gerçekleşme yöntemine ilişkin araştırmaların devam ettiği, sorumlular hakkında aynı gün adli ve idari süreçlerin başlatıldığı hususlarını siz müşterilerimize (ilgililere) 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun 12/5 maddesi uyarınca sorumluluklarımızın farkında olarak bildirmekteyiz.