facebooktwitter-bird-logo-shape-in-a-squaregoogleinstagramribbontimeloginaddfamilycouple
Aspendos Antik Köy Tiyatro
Aspendos Antik Köy Tiyatro

     Aspendos antik kenti Belkıs köyü sınırları içindedir. Alanya karayolunun 39. kilometresinde Serik ilçesine varıldıktan 7 kilometre sonra gelmektedir. Köprüçay nehrinin yakınında bulunan Aspendos MÖ 10. yy' da iki tepe üstüne kurulmuş bir Pamfiyla kentidir. Aspendos tiyatrosu MS 2. yüzyılda Romalılar tarafından kurulmuştur.Aspendos antik köy tiyatro yapıtı Akdeniz’in en iyi korunan tiyatrosudur.

 

 Aspendos Antik Şehri

 

            Aspendos ilk madeni para bastıran şehirlerarasındadır. Zamanının politik açıdan güçlü şehridir. Kolonileştikten bir süre sonra Likya hakimiyetine girmiştir. MÖ 546 da Pers hakimiyetine girmiş, daha sonra MÖ 65-395 arasında Roma imparatorluğu egemenliğindedir. Antik kentin başyapıtı tiyatrosudur. Tiyatro Yunan geleneklerine göre tepedeki bir bayıra yapılmıştır.

 

            Günümüzde sonradan inşa edilen ön cephe kapısından tiyatroya girilmektedir. Tiyatroda sanatçıların sahneye çıkması için 5 kapı bulunur. Orkestranın bulunduğu bölümün karşısında küçük kapılar vardır. Bunlar vahşi hayvanların saklı tutulduğu koridorlara çıkan kapılardır. Tiyatroda kurucu ve tiyatroların koruyucusu olan Dionysos kabartması bulunmaktadır. Sahnenin üstü süslü ahşap çatı ile kapatılmıştır. Aspendos antik köy tiyatro eseri akustiği ile ünlü olup birçok turiste ev sahipliği yapmaktadır.

 

 Aspendos Tiyatrosu Efsanesi

 

            Aspendos kralının Belkıs adında bir kızı vardır. Kızını en iyi yapıtı yapana verecektir. Kral su kemerleri ile akustik mucize sunan tiyatro arasında kalır ve haksızlık yapmamak için kızını ikiye böler. Tiyatrodaki yarım kadın heykeli bu efsane ile açıklanmaktadır. Aspendos tiyatrosu yapıldığı zamanda 20 binden fazla kişiyi ağırlamıştır. Antik tiyatro günümüzde de konser, etkinlik ve gösteriler için kullanılmaktadır.

Paylaş:
  • KARŞILAŞTIR 0
  • GÖSTER
  • TEMİZLE
    Villacım Emlak Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi (Veri Sorumlusu) olarak; veri sorumlusu sistemlerimize yetkisiz kişi/kişiler tarafından erişilmesi suretiyle 12/04/2022 tarihinde veri ihlalinin gerçekleştiği, ihlalden etkilenen ilgili kişi grupları ve kişi sayısının henüz belirlenemediği, ihlalin kaynağı ve gerçekleşme yöntemine ilişkin araştırmaların devam ettiği, sorumlular hakkında aynı gün adli ve idari süreçlerin başlatıldığı hususlarını siz müşterilerimize (ilgililere) 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun 12/5 maddesi uyarınca sorumluluklarımızın farkında olarak bildirmekteyiz.